آسیت (شکم آبی) یکی از معضلات شایع در صنعت پرورش طیور

آسیت (شکم آبی) یکی از معضلات شایع در صنعت پرورش طیور

آسیت

 

در طی سال­های اخیر، خسارات ناشی از عارضه آسیت در جوجه­ های گوشتی، یکی از مشکلات مهم صنعت طیور در ایران و جهان بوده است. این عارضه با درگیر نمودن جوجه­ های گوشتی جوان سریع­ الرشد، خسارات اقتصادی جبران ناپذیری را برای پرورش دهندگان جوجه گوشتی در سراسر دنیا ایجاد کرده است. در خلال چند سال گذشته و همزمان با پیشرفت­ های ژنتیکی و تغذیه­ ای در زمینه بهبود سرعت رشد در جوجه­ های گوشتی، میزان بروز این عارضه نیز به طرز چشمگیری افزایش یافته، بطوریکه بعضاً به ۲۰- ۱۵ درصد نیز می­ رسد. به دلیل تأکید زیاد بر سرعت رشد در برنامه­ های اصلاح نژادی، تناسب لازم بین حجم و گنجایش دستگاه ­های تنفس و گردش خون با جثه پرندگان وجود نداشته و همین موضوع باعث عدم توانایی دستگاه ­های فوق در اکسیژن رسانی کامل به بافت­های حیاتی بدن شده است. با توجه به مسائل فوق، کوچکترین تغییر در شرایط محیطی از جمله تغییر جیره غذایی، ارتفاع از سطح دریا، درجه حرارت محیط، تهویه، سموم، داروها و … که منجر به افزایش نیاز اکسیژنی پرندگان شود، می ­تواند بروز نارسایی قلبی و آسیت را در آن ها تشدید نماید.

 

 

 

با توجه به اهمیت این عارضه به عنوان یکی از معضلات شایع در صنعت پرورش طیور گوشتی و همچنین اهمیت اقتصادی آن به لحاظ تلفات پرندگان، ضبط لاشه در کشتارگاه ­ها و همچنین مخارج سنگین درمانی (که در اغلب موارد نیز نتیجه خاصی در بر ندارد)، لذا لازم است تا راهکارهایی جهت پیشگیری و کاهش شیوع این عارضه در گله ­های جوجه گوشتی اتخاذ شود. طی تحقیقات انجام شده، تأثیر مثبت استفاده از ترکیباتی نظیر KHCO3، کلنبیوترول، آسپیرین، CoQ10 و … در کاهش بروز آسیت به اثبات رسیده است. اعمال محدودیت غذایی نیز یکی از راهکارهای مؤثر در پیشگیری از بروز آسیت و تلفات ناشی از آن می­ باشد که در این راستا، توجه به شدت، مدت و سن اعمال محدودیت به منظور جلوگیری از خسارات اقتصادی ناشی از کاهش نرخ رشد، ضروری می­ باشد. در کل باید تأکید گردد که این عارضه بایستی در مرحله پیشگیری تحت کنترل قرار گیرد و شناخت بهترین راهکار برای مواجهه با آن در طی شرایط و گله‌های مختلف، نیاز به بررسی و مطالعه بیشتر دارد.

 

 

 

در کل، برای جلوگیری از وقوع این عارضه در گله‌های جوجه گوشتی، راهکارهای زیر پیشنهاد می‌شود:

 

  • انتخاب نژادی که استعداد ژنتیکی کمتری برای بروز آسیت داشته باشد.
  • پرورش مجزای جوجه‌های حاصل از گله‌های مادر جوان، تحت شرایط مدیریتی و نگهداری مناسب.
  • حفظ دمای محیط در شرایط مطلوب خصوصاً طی هفته اول زندگی.
  • در صورت امکان پرورش جداگانه پرندگان نر و ماده.
  • در نظرگیری برنامه‌های مناسب تاریکی در مراحل اولیه رشد.
  • پیشگیری موثر از بروز بیماری‌های تنفسی.
  • اعمال تهویه مناسب در ماشین‌های جوجه‌کشی و سالن‌های پرورشی.
  • مدیریت و کنترل برنامه غذایی از طریق استفاده از خوراک‌های با انرژی پایین در کل دوره پرورش.
  • استفاده بیشتر از غذای آردی نسبت به خوراک پلت شده، اجرای برنامه محدودیت غذایی و دسترسی به خوراک به مدت ۲۰-۱۸ ساعت در روز.
  • محدود کردن سطح سدیم جیره به ۱۵/۰ درصد.
  • جلوگیری از بروز آلودگی‌های قارچی در خوراک.
  • استفاده از ترکیبات آنتی‌اکسیدان مناسب در جیره غذایی.

👇👇👇  Linkdin

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6677829927678554112

 

👇👇👇 Telegram

https://t.me/zarin_javdaneh/259

 

 

انتشار

error: محتوا حفاظت شده است