سدیم و کلر (نمک) و کمبود آن در تغذیه طیور اثرات و نشانه ها
کمبود سدیم و کلر (نمک)
سدیم بصورت کلر و کربنات و فسفات درخون و مایعات بدن موجود است و باعث تنظیم یون هیدروژن خون می شود. همراه با پتاسیم برای فعالیت قلب لازم است. کلر نیز برای ساختن اسید کلریدیک مترشحه از پیش معده لازم است.
کاهش سدیم و کلر در بدن باعث کاهش مصرف مواد پروتئینی ومواد قندی شده که در نتیجه با تولید مثل تعارض دارد. با کاهش مصرف غذا رشدکم شده و نرمی استخوان و شاخی شدن قرنیه و غیر فعال شدن غدد جنسی و هیپرتروفی غده فوق کلیوی و کاهش حجم پلاسما و مایعات دیگر و کاهش میزان عبور خون از قلب بوجود می آید. همچنین فشار خون پائین آمده و قابلیت ارتجاع بافت زیر پوستی کاهش یافته واوره خون افزایش می یابد واگربه رفع کمبود این عنصر اقدام نشود حالت شوک و سپس مرگ ایجاد می گردد. ازدیاد سدیم باعث مرطوب شدن زیاد مدفوع می گردد. غذای بدون نمک درجوجه ها کندی رشد ایجاد کرده و ارزش غذائی پائین می آید.
در مرغان تخمگذار وزن کاهش یافته و باعث کاهش وزن و اندازه تخم مرغ گردیده و کانی بالیسم ایجاد می شود. تغذیه جوجه با ۰/۲۴ درصد سدیم و ۰/۴ درصدپتاسیم احتیاج به ۰/۱۲ درصد کلر دارد .تغذیه جوجه های جوان با جیره حاوی ۱۹۰ میلی گرم کلر در هرکیلو باعث ظهور علائم کمبود شده است. این علائم عبارت از رشد ضعیف و تلفات زیاد و تغلیظ خون و خشکی لاشه و کاهش کلر خون بوده است. ضمناً جوجه ها علائم عصبی مشخص مثل لرزش شدید داشته اند.
در موقع ترساندن این گونه جوجه ها بطرف جلو افتاده و یا بطرف عقب بدن کشیده شده و بحالت فلج چند دقیقه باقی می مانند و سپس بحالت طبیعی برگشته تا دوباره ترسانده شوند. افزودن سدیم و پتاسیم باعث رفع علائم کمبود کلر نمی شود ولی افزایش ۱۳۵۲-۶۷۶ میلی گرم برومید (Bromide) در هر کیلو غذا باعث رفع علائم بجز علامت عصبی می گردد. اضافه کردن ۱۰۷۴-۵۳۷ میلی گرم ید در هر کیلو غذا میزان رشد را کم کرده و تلفات و علائم عصبی را زیاد کرده که نشان دهنده خاصیت آنتاگونیستی بین ید و کلر است.
افزودن ۱۲۰۰ میلی گرم کلر در هر کیلو غذا باعث رشد مناسب می گردد. زیادی نمک در جیره غذایی سمی است. میزان کشنده ۴ گرم در هر کیلو وزن بدن است. در جیره غذایی جوجه ها علائم سمیت از ۴-۳ درصد نمک شروع می شود و با افزایش سن مقاومت بیشتر شده و این میزان به ۸ درصد می رسد. علائم مسمومیت نمک در جوجه ها عبارت است از افزایش مصرف آب، احساس تشنگی فراوان، ضعف عضلانی مشخص، عدم قدرت در ایستادن، حرکات نامتعادل و تشنج و بالاخره مرگ است. در روی لاشه تیرگی آن و خونریزی و پرخونی در دستگاه گوارش، عضلات، کبد و ریه ها و جمع شدن آب در زیر جلد، پرده قلب و داخل محوطه شکمی دیده می شود. جوجه اردک نسبت به مسمومیت نمک حساستر است.
https://www.instagram.com/zarin_javdaneh/
https://zarinjavdaneh.ir/کمبود-کلسیم-و-فسفر/