گوسفند داشتی
معرفی محصولات بخش «گوسفند و بز»
نخستین اقدام در شروع پرورش گوسفند و بز، تعیین این موضوع است که هدف از پرورش آن چیست؟ جهت پاسخ به این سوال، ذکر این نکته ضروری است که به طور کلی گوسفند و بز را جهت دستیابی به تولیدات به شرح ذیل پرورش می دهند:
- گوشت
- شیر
- پشم (کرک)
- باروری (زاد و ولد)
- کود
با توجه به موارد ذکر شده، هدف از پرورش دام سبک را می توان به دو دسته کلی تقسیم بندی کرد:
پرورش دام پرواری
پرواری بندی دام سبک به حرفه و فنی اطلاق می شود که در آن با تنظیم یک جیره غذایی متناسب و متوازن در طی یک دوره زمانی مشخص، استعداد و توان تولیدی گوشت در دام بروز می کند. به عبارتی، پرواربندی به معنی چاق کردن بره ها یا بزغاله های نر خصوصا نژاد گوشتی تا توان تولید نهایی دام برای تولید عضله است. اصولا دامداری حرفه ای، ایجاب می کند تا برای کسب حداکثر مطلوبیت اقتصادی یعنی سود که هدف پرورش دهنده است، از نهایت پتانسیل و توان دام جهت تولید استفاده شود. در ایران مدت پرواربندی دام سبک از ۷۵ تا ۱۲۰ روز و به طور متوسط ۱۰۰ روز متغیر است. اصولا هر زمان که اضافه وزن را بیشتر چربی تشکیل دهد، باید خاتمه پرواربندی اعلام شود.
پرورش دام داشتی
در دام داشتی هدف و منظور از نگهداری و پرورش عبارت است از حداکثر تولید بره یا بزغاله در سال و نیز تولید شیر، فرآورده های لبنی و پشم (کٌرک). در روش پرورش داشتی معمولا با توجه به سلامتی و خصوصیات ژنوتیپی و فنوتیپی، دام را تا حداکثر سن اقتصادی در گله نگهداری نموده تا بتوانند استفاده بیشتری را طی عمر اقتصادی از آن داشته باشند. معمولا در این روش، دام را تا ۴ الی ۵ شکم زایش در گله نگهداری می کنند. دامدار از فروش بره ها یا بزغاله های نر و اضافه بره ها یا بزغاله های ماده (در صورت عدم جایگزینی در گله)، فروش پشم، فروش شیر و فرآورده های آن درآمد کسب می نماید.
مکمل های ویتامینه و معدنی مخصوص دام سبک
توجه به نیازهای بره پرواری در دوره رشد و میش داشتی در زمان شیردهی یا آبستنی بسیار حائز اهمیت است. سرعت رشد بالا در بره های پرواری و نیاز شیردهی یا جنین در میش های داشتی سبب می شود عدم توجه به نیازهای ترکیبات مغذی، پتانسیل وزن گیری در بره ها یا تولید شیر و رشد جنین در میش های داشتی را کاهش دهد. گروه زرین جاودانه خوانسار افتخار دارد با استفاده از تجهیزات تولیدی پیشرفته، بدون دخالت دست، محصولاتی را برای این دسته از دام ها تولید کند که بر طبق نیازهای این دسته از دام ها در مناطق مختلف کشورمان ایران متوازن گردیده است. این دسته از محصولات با نام تجاری زرین ساپ بره پرواری- دوره رشد و زرین ساپ میش داشتی تولید می گردند.
پیش مخلوط ۵ % بره پرواری دوره رشد و پیش مخلوط ۵% میش داشتی
این ترکیبات به پرورش دهندگان بره پرواری و میش داشتی که خود دارای آسیاب و میکسر هستند این اجازه را می دهد که با توجه به شرایط پرورشی خود، علاوه بر ترکیبات ویتامینه و معدنی به تامین افزودنی های مختلف و در نتیجه افزایش راندمان تولید بپردازند. با توجه به سیاست های گروه زرین جاودانه خوانسار در ارتباط با در نظر گرفتن دٌز مصرف استاندارد برای محصولات مختلف، پیش مخلوط های این مجموعه بر اساس دٌز مصرف ۵ % یا ۵۰ کیلوگرم در تن کنسانتره دام سبک طراحی شده اند. محصول مختص این دسته از دام ها با نام تجاری زرین میکس بره پرواری- دوره رشد و زرین میکس میش داشتی در سبد محصولات قرار گرفته اند.
کنسانتره های بره پرواری و میش داشتی
پرواربندان و پرورش دهندگان سنتی میش به واسطه نداشتن تجهیزات تولید خوراک نظیر دستگاه های آسیاب و میکسر، نیاز به تامین بخش کنسانتره ای به صورت کامل و بسته بندی شده دارند. کیفیت کنسانتره خریداری شده به واسطه متغیر بودن نهاده های مصرفی در تولید کنسانتره، می تواند در صورت عدم توجه به کیفیت مواد اولیه سبب بروز مشکلات و آسیب های جدی در گله پرورشی شود. کنسانتره های زرین جاودانه خوانسار مخصوص بره پرواری- دوره رشد، بره پرواری- دوره پایانی و میش داشتی به شکل پلت عرضه می شوند. از جمله مزیت های این شکل از کنسانتره می توان به بهبود خوش خوراکی و ارزش تغذیه ای مواد مغذی موجود در خوراک، ثبات کیفیت مواد مغذی مورد تغذیه در طول زمان و افزایش وزن گیری و شیردهی، تسهیل در انبارداری و کاهش رطوبت خوراک در مقایسه با حالت آردی اشاره کرد. این دسته از محصولات با نام تجاری زرین فید دام سبک در سبد محصولات شرکت قرار گرفته اند.