مدیریت جوجه بر رفتار خوردن و آشامیدن و تحقق پروفایل وزن بدن
مدیریت جوجه بر رفتار خوردن و آشامیدن و تحقق پروفایل وزن بدن
هدف مدیریت جوجه
هدف، تحریک زود هنگام رفتار خوردن و آشامیدن است که منجر به تحقق پروفایل وزن بدن هدف با حداکثر یکنواختی و رفاه خوب است.
اصول
بعد از هچ، جوجه ها باید هر چه سریعتر به فارم پرورش مرغ گوشتی منتقل شده و بلافاصله تغذیه شوند. آنها باید در محیط مناسب و با شرایط پرورش آغازین (Brooding) قرار گیرند تا همه احتیاجات تغذیه ای و فیزیولوژیکی آنها تامین شود. بدین ترتیب، رفتار خوردن و آشامیدن و دستگاه گوارش، اندام ها و اسکلت به سرعت توسعه می یابد که منجر به افزایش وزن بدنی در دورهی پرورش می شود.
مقدمه
طی ۱۰ روز اول زندگی، محیط جوجه از دستگاه جوجه کشی به سالن مرغداری تغییر کرده و در چگونگی دریافت غذا و منبع تامین آن نیز تغییرات عمده ای رخ میدهد. در مراحل پایانی انکوباسیون و به محض خروج از تخم، جوجه ها همه مواد مغذی مورد نیاز خود را از کیسه زرده دریافت میکنند. بلافاصله در فارم، جوجه ها منبع مواد مغذی لازم را از خوراک کرامبل بسیار ریز یا پلت ریز از دانخوری های خودکار و روی کاغذ در بستر سالن دریافت می کنند.
محیط اولیه (دما، رطوبت نسبی، بستر، دسترسی به خوراک و آب) باید به سرعت و به راحتی این انتقال را فراهم کند به طوری که جوجه ها می توانند رفتار خوردن و آشامیدن سالمی را در خودشان ایجاد کنند.
مثال
به عنوان مثال، در جوجه تازه از تخم درآمده، بقایای کیسه زرده ذخیره ای از آنتی بادی ها و مواد مغذی را تا زمان در دسترس قرار گرفتن منبع خوراک برای جوجه فراهم می کند. در صورت دریافت سریع و به موقع غذا، رشد جوجه ها بلافاصله آغاز می شود و بقایای کیسه زرده به محض ورود خوراک به دستگاه گوارش موبیلیزه شده و به رشد جوجه کمک می کند.
در صورت فراهم نبودن غذا پس از هچ، جوجه برای تامین مواد مغذی به کیسه زرده متکی خواهد بود و رشد به تاخیر می افتد. گله هایی که برای ۱، ۲ و ۳ روز هنوز شروع به خوردن نکرده باشند گله های غیریکنواختی هستند و میانگین وزن گله هنگام کشتار به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می یابد. سوء مدیریت در لحظات اولیه یا محیط، باعث کاهش عملکرد کنونی و پایانی پرنده می شود.
اگر کل گله، دوره انتقال از جوجه کشی به سالن مرغداری را به خوبی سپری کند و هیچ فاکتور محیطی یا تغذیه ای مانع رشد پرنده نشود، وزن بدن در ۷ روزگی حداقل ۴ برابر وزن بدن جوجه در یک روزگی خواهد بود.
کیفیت جوجه و عملکرد مرغ گوشتی
عملکرد نهایی مرغ گوشتی و سوددهی آن به میزان توجه به جزِییات دوره
پرورش بستگی دارد که شامل مدیریت خوب گله مادر سالم، دقت در جوجه کشی و انتقال صحیح جوجه های باکیفیت و یکنواخت است.
کیفیت جوجه نتیجه واکنش متقابل بین مدیریت گله مادر و مدیریت انکوباسیون است. جوجه باکیفیتی که به درستی مدیریت شود، عملکرد نهایی بهتری را خواهد داشت.